si | hr | en | de

Domov Izsuševanje
PDF Print E-mail
IzsuševanjeNaravno izsuševanje

Malokdo je še pripravljen imeti neizkoriščeno stavbo leto ali več, kolikor bi trajal proces naravnega sušenja, ki je zelo odvisen od strukture in debeline gradbenih materialov ter seveda okoljskih pogojev. Npr. visoka relativna zračna vlaga (predvsem v poletnih mesecih) otežuje in zavira proces naravnega izsuševanja materialov. Kot alternativno, hitro in učinkovito možnost se poslužujemo umetnega kondenzacijskega ali adsorpcijskega izsuševanja.

Umetno  izsuševanje

Umetno izsuševanje naj bi po kvaliteti ustrezalo naravnemu izsuševanju, poleg tega pa je mnogo hitrejše. Cilj umetnega izsuševanja je povečati sposobnost sprejemanja vlage iz gradbenih materialov. To lahko dosežemo na dva načina:

1. Ogrevanje vlažnega zraka: Zrak lahko pri 10 °C in pri 70% relativni vlažnosti sprejme še 3 g/m3, če pa ga ogrejemo na 25 °C, lahko sprejme še 16 g/m3.       

2. S sušenjem vlažnega zraka: Z razvlaževanjem zraka na 30% relativne vlage se lahko doseže razlika, in sicer lahko v  prostoru pri 20 °C in pri 70% relativni vlažnosti odvzamemo 5 g/m3 vode iz zraka. Pri enaki temperaturi in 30% relativni vlažnosti pa lahko odvzamemo 12 g/m3 vode iz zraka. Kombinacija ogrevanja in razvlaževanja je zelo učinkovita. Ker pa je strošek električne energije veliko večji pri ogrevanju, kot pri razvlaževanju, moramo opremo optimalno porazdeliti, tako da dosežemo čim boljši izkoristek glede na strošek in čas.